Het werd tijd voor iets extra’s!

Je kunt zelf veel fietsen; je kunt andere mensen vertellen dat ze veel moeten fietsen en hoe ze veel moeten fietsen en ook wat het doel is van de manier waarop ze een week, of die maand fietsen….. En dan is het doel dat je van al dat fietsen “heel goed” wordt – dat je merkt dat je per week en per maand harder gaat en langer hard kunt gaan.

 

In een trainingschema kun je geen plezier beschrijven. Je zegt als coach af en toe “have fun” of ‘enjoy the Ride!’ maar dat staat in geen verhouding tot de soms loodzware, lange duurtrainingen in de winter, als het koud en donker is, of tot de naar adem snakkende interval trainingen, op je max wattage of hartslag.
En toch is plezier wel een grote drijfveer in het parcours, in het proces naar dat (sportieve) doel!

Het parcours: 

daar heb je het over als atleet en coach als je het verkent of als je het bespreekt. “waar ga je in het parcours aanzetten?” of “ik zou daar, op dat punt in het parcours proberen bij een groepje te blijven”, dat soort dingen.

Maar “trails en trials” gaat over meer dan mountainbiken. Het plezier dat ik ervaar als ik een trail rijd, in Nederland of daar buiten, hangt ook samen met de wereld waarin we leven.
Voel ik de euforie van de vrijheid?
Dat gebeurt, soms – een gevoel van één zijn met het terrein. Als je vroeg in de zomer over een pad rijdt dat vol staat met bloemen en je door wolken vlinders fietst. Daar wordt je als mountainbiker toch blij van!

Zwaar

En als je een paar zware dagen of weken hebt gehad, zal ook dat zich vertalen in hoe je presteert op de fiets. Dan is het zelfvertrouwen ineens een stuk minder op technische passages. Of je ademt slecht, waardoor elk hobbeltje ineens als een beklimming voelt.

Parcours – Trails & Trials gaat dan ook over meer dan trainen en mountainbiken en coachen.
Daar werd het tijd voor!
En het wordt ook tijd om alle wetenschap die er is over trainen, te vertalen naar taal en schema’s voor vrouwelijke atleten. Hoe?
Door het te hebben over de hormonale schommelingen gedurende een cyclus en wat dat doet met je fysiologie en hoe je daar mee kunt trainen!
Bijvoorbeeld!

WELKOM aldus, op Parcours!